Перше засідання Академії здорового довголіття у 2018 року присвячувалось 115
річчю від дня народженням композитора, фундатора модерної української опери,
народного артиста України, керівника одного з перших джаз-бендів України, лауреата
Державної премії СРСР, лауреата Шевченківської премії, нашого земляка
Юлія Сергійовича Мейтуса.
Народився Ю. Мейтус 28 січня 1903 році в Єлисаветграді (нині Кропивницький).
В 1919 закінчив музичну школу Г. Г. Нейгауза по класу фортепіано. В 1919-1920
році був піаністом в клубах частин Першої Кінної Армії. В 1923-1924 році
працював концертмейстером у Харківському оперному театрі і завідував музичною
частиною в театрі Пролеткульту. В 1931 закінчив Харківський музично-драматичний
інститут по класу композиції С. С. Богатирьова.
В роки Другої світової війни композитор перебував у Ашгабаді та Іркутську —
допомагав створювати туркменську національну оперу («Абадан», «Лейлі і
Меджнун», «Махтумкулі»), за що удостоївся звання заслуженого діяча мистецтв
Туркменської РСР. В Іркутську з киянами поставив власну оперу «Гайдамаки».
Слухачі Академії познайомились
з інформацією про пошуки свідчень стосовно діяльності Ю. Мейтуса в музеях
Харкова, де він співпрацював із театром Леся Курбаса "Березіль", був
одним із засновників і першим відповідальним секретарем Спілки композиторів
України та пригадали чимало цікавих моментів із біографії композитора, пов'язаних
із містом Кропивницький.
Присутні мали змогу прослухати деякі фрагменти відомих творів композитора. 17 опер, понад три
сотні романсів, балад, пісень солоспівів на слова І.Франка, Л.Українки,
В.Сосюри, М.Рильського, Д.Павличка, В.Коротича та багатьох інших поетів,
обробки народних, симфонічні і камерно-інструментальні твори, музика до кінофільмів
і театральних вистав свідчать про великий талант митця.
Наступна сторінка засідання - година здоров’я «Фрукти й овочі для вас –
вірні друзі повсякчас» присвячувалась темі здорового харчування людини. Розмова йшла про найкорисніші овочі та фрукти в яких міститься найбільша
кількість корисних для організму речовин. Це капуста, морква, буряк,
помідори, огірки, полуниця, яблука, горіхи та ін. Знаючи про корисні
властивості овочів і фруктів можна правильно скласти свій раціон і уникнути
багатьох неприємностей.
Овочі та фрукти в раціоні харчування людини - це джерело вітамінів,
мінералів та інших поживних речовин вживання їх свіжими, замороженими або
злегка тушкованими гарантує надходження в організм всіх тих речовин, які
відіграють важливу роль у формуванні імунітету людини. Вони також важливі для
процесу обміну речовин та інших функцій, що сприяють збереженню здоров'я, сил і
чудового настрою. Вживання в їжу великої кількості фруктів і овочів значно
знижує ризик захворювання на цукровий діабет, рак, хвороби серцево-судинної
системи, ожиріння, нервової системи, рівень «поганого» холестерину в крові. І
це далеко не весь список благотворного впливу природної їжі на організм.
Немає коментарів:
Дописати коментар